Hlidani nakladu na suroviny v restauraci

podnikanivusa.com, 4. listopadu 2018 ve 19:21:42, 1x přečteno
Hlidani nakladu na suroviny v restauraci

Restaurace jsou tezky business. Vetsina novych restauraci zkrachuje behem prvnich par let.  Marze jsou nizke. Pocatecni naklady relativne velke. Ale o to je to zajimavejsi se na to divat jako na orisek, ktery je potreba rozlousknout.

Kdykoliv delam nejaky novy recept, tak chci presne videt jak nam financne vychazi naklady na suroviny (tzv. Food cost). Statisticky se v restauracich pocita s tim, ze by Food cost melo byt kolem 30%. Na screen shot jsem nedal cely recept (to beru jako obchodni tajemstvi):-). Ale pro predstavu takto vidim kazdou polozku na jidelnicku co prodavame.

To stejne by se dalo  pocitat v excelove tabulce nebo na papire. Podivat se kolik stoji suroviny, vypocitat si to pro kazdy recept. Pro kazdou pizzu, napoj, polevku, apod. Ale je to spousta prace. Ta excelova tabulka by se spravne mela porad updatovat. Co kdyz se zmeni recept? Nebo dodavatel zmeni cenu surovin. Nebo se zacne nakupovat jinde. Tak uz food cost bude vychazet jinak. A ja prave chci mit tyto informace v realnem case k dispozici.

Kdyz jsem byl v uplne zacatcih planovani pizzerie, tak jsem zamestnal velmi zkuseneho sefkuchare. Mel paradni resume. Spousta zkusenosti z ruznych pizzerii. Proste odbornik s vybornymi referencemi. Idea byla, ze mi se vsim pomuze. Rikam mu, ze chci presne videt kazdy recept jak nam bude vychazet, kdyz budeme kupovat drahe organicke (BIO) suroviny. Ze to chci doopravdy velmi presne na kazdy recept. V te dobe jsem jeste zadny software nemel. Tohle mi poslal.

Pokračování na: podnikanivusa.com

Související články

Blizi se zacatek provozu Pizzouna, tak jsem zasel na skoleni

Blizi se zacatek provozu Pizzouna. Tak jsem zasel na skoleni k neapoletancum co provozuji skolu VPN (Verace Pizza Neaopoletana) v Los Angeles pro lidi

M?l jsi se na to Johne vykašlat. Shrábnout prachy a nic už proboha ned?lat.

M?l jsi se na to Johne vykašlat. To že jsi m?l se Shipito št?stí neznamená, že jsi geniální podnikatel…Shrábnout prachy a nic už proboha…

Rozvazka pres treti strany – neudrzitelny business model

Restauracni business je velmi konkurencni podnikani a kdyz je restaurace dobre vedena tak jsou profit marze 10-15%. Naklady na zamestnance jsou…


Komentáře

(nezobrazuje se)