M?l jsi se na to Johne vykašlat. Shrábnout prachy a nic už proboha ned?lat.
podnikanivusa.com, 6. září 2018 ve 20:40:33,M?l jsi se na to Johne vykašlat. To že jsi m?l se Shipito št?stí neznamená, že jsi geniální podnikatel…Shrábnout prachy a nic už proboha ned?lat. Pizza v zisku nikdy nebude…Utopíš prachy jako Hašek v té sra?kolimonád?.
Ta moje perspektiva je trosku jinaci. Da se to srovnat s tim jak jsem rozjizdel XYZ bikes. V obchode se mi nechtelo kupovat drahe kolo na plaz. Nasel jsem vyrobce v Cine. Dovezl prvni kontejner a rozprodal ho na eBay. Zkusil jsem si importovat z Ciny (bez toho abych tam jezdil osobne). Zkusil jsem novy typ podnikani. Byl tam nejaky risk, ale z meho pohledu velmi maly. Moc jsem do toho neinvestoval. V nejhrosim pripade, bych musel rozprodavat levne kola na nahradni dily nebo neco takoveho. Ale koupil jsem je hodne levne tak to doopravdy risk nebyl. Byl to experiment. Zkouska. Test.
S tou pizzou je to podobne. Mam nejake predstavy jak by mela pro me vypadat dokonala pizza. V zadne restauraci kolem me ji nemaji. A ja si chci zkusit jestli to oslovi i jine zakazniky. K tomu strasne rad varim. Tak me proste i bavi si to vsechno vymyslet jak to bude fungovat, jak se budou delat recepty, jakymi postupy se vse bude pripravovat, aby to splnilo to me ocekavani a zaroven bylo efektivni. Je to takovy experiment. Risk to znovu moc velky neni. Sice investice do provozovny je mnohem vetsi nez do XYZ bikes, ale tim, ze provozovnu vlastnim tak vzdy muzu vycouvat a nekomu ji uz zarizenou pronajmout.
A zisk? Ten to musi generovat. To neni o stesti. To je proste jako remeslo. Hlidat naklady, delat veci efektivne a mit dobre nastaven business model. Tohle treba vyrazne resim pres software. Napriklad sledujeme Food cost v realnem case. Kdyz se nakoupi treba drazsi rajcata tak hned vidim jak to ovlivni ziskovost na menu u kazde polozky. Vidim jestli je potreba udelat nejakou zmenu. Nebo kdyz se zmeni velikost porce, prida nejaka surovina navic, apod. Okamzite vidim jak je to menu ziskove. Tohle jsou pro me zakladni veci jak delat business, ale naprosta vetsina restauraci to dela jen obcas. Kdyz jsem byl na konferenci Pizza Expo tak na jedne prednasce se ptali jestli nekdo pravidelne a casto prepocitava Food cost naklady. Ze salu, kde bylo par stovek lidi zvedli ruku dva! A ty pochvalili, ze jsou fakt dobri. Ja to chapu, kdyz ma nekdo restauraci tak to asi vypocita jen kdyz dela nove menu. Je to spousta prace na papire nebo v excelu prepocitavat kolik je presne porce jake suroviny na kazde polozce v menu, a za kolik je nakupuje. Ale toto presne je strasne jednoduche udelat v softwaru. Stejne tak mam real time stav skladu. Hned se vse odecitaji suroviny podle toho jak se prodava jidlo. Vim presne kolik ceho mame mit. Presne. Tim i hlidam mozne kradeze. Ted mam vymysleny modul jak optimalizovat smeny pracovniku, aby byla maximalni efektivita. Planovani smen podle ocekavanych prodeju. Optimalizovat ridice na rozvoz i lidi v kuchyni. Znovu je duvod jak hlidat Labor cost a maximalne delat vse rychle a efektivne. Tohle jsou postupy co zajistuji ziskovost firmy. Ne nejaka genialita nebo stesti!
Související články
Facebook Ads
Reklama v sociální síti Facebook může být celkem zajímavá věc. Nezbývalo mi, než to vyzkoušet. Inzerentů ve Facebooku ani článků o…
Vybiram z komentaru a odpovidam do clanku
Johne, zacina to byt nuda. Delas co umis, ale chce to trochu ozivit. Treba zacit nejakej startup, kterymu vubec nerozumis a resis ty veci jak prijdou.…
Zaplneni casu praci pro zivotni spokojenost
Tohle je velmi zajimave tema na diskuzi. I je to velmi casty dotaz co dostavam: “Johne, to musi byt strasne, kdyz naplno nepracujes”. Me treba…