Jak (ne) budu hledat kuchare

podnikanivusa.com, 15. září 2018 ve 20:46:08, 19x přečteno
Jak (ne) budu hledat kuchare

Nenasel. Ten duvod proc vubec rozjizdim restauraci neni ciste jen business. Vareni je pro me konicek. Varim kazdy den. A vzdy jsem varil. Pusobi to na me relaxacne. Proste vzit nuz do ruky a krajet zeleninu. Je to neco jako meditace. I kdyz jsem byl v nejvetsim pracovnim zaprazenim tak jsem takto vecer relaxoval u vareni.

Uz davno pred napadem s pizzerii jsem si na zahrade nechal nainstalovat pec na pizzu. Nasekam drevo. Rozdelam ohen. Nez mam teplotu kolem 480C tak to zabere 2 hodiny. Pak upecu dve pizzy kazdou za 60-90 sekund. A vubec mi to nevadi. Proste je to fakt konicek.

Bavi me ten proces. Hraju si s recepty. Cely ten rok co cekam az bude vyresena provozovna, tak si presne vymyslim jak se vse bude delat. Delal jsem spousty experimentu s testem.  Ladil presne procenty hydratace (obsah vody v teste). Jaky je rozdil kdyz testo fermentuje 24 hodin vs. 48 hoding. Nebo i dele. Mnozstvi kvasnic. Nebo treba testo udelane z divokych kvasnic. Fermentovana voda vytvorena z basilky a rajcat. Po tydnu me to krasne vykvasilo a mohl jsem pouzit pro testo. Mimochodem uplne stejne jsem si udelal burcak.

Recepty chystam tak, abych pak presne mohl predat instrukce v podstate komukoliv a za chvili ho to naucil. Jsou soucasti toho naseho softwaru. Kdyz vsechno pripravim tak pak znovu podle toho sveho receptu varim, at overim jestli vse funguje v malem nebo i vetsim mnozstvi. A kdyz je potreba tak doladim. Jak recept tak treba instrukce at jsou srozumitelnejsi v tom nasem softwaru. Software ukazuje jak co delat a jeste i presne mnozstvi surovin. Taky hlida jestli vse mame na sklade. A odecte ze skladu kdyz se jidlo uvari.  Pocitam s tim, ze budu mit malo kvalifikovane zamestnance. Ze bude obrovska fluktuace. Je to velmi zajimave mentalni cviceni. Promyslet a vyzkouset jak ty procesy delat. Aby to bylo doopravdy jednoduche, ale zaroven presne a konzistentni. Tohle me bavi a dokazal bych se o tom s nekym bavit hodiny. Presne jak ladit recept. Jaky rozdil udela kazda zmena. To testovani.  Jen teda jsem nenasel moc lidi s k tym to disktovat. Hodne lidi vari jen ciste od oka. A nedokazou diskutovat jak nejake procento navic udela zajimavy rozdil ve vyslednem jidle. Resi to jen ciste podle chuti a oka. Coz nic proti tomu. Ja tak casto taky varim. Ale pro profesionalni restauraci je lepsi ten precisnejsi pristup.

Pokračování na: podnikanivusa.com

Související články

Prosba o radu: Jak neco rozjet?

jmenuji se Martin a na úvod ti chci ?íct, že ti moc fandím ve všech tvých projektech, které jsi d?lal a které v budoucnu d?lat budeš. Jak

Ze života OSV? aneb jak se žije v ?asech roušek – dubnové papírování

O tom jak jsem zvládl vy?ídit dan? a p?ehledy v b?eznu jste si mohli p?e?íst v minulém ?lánku. To byla pom?rn? krizová záležitost, kde jsem…

Pizza business a prestiz

Ten muj pizza business hodne lidem pripada jako totalni hovadina. Maji pocit, ze to neni dostatecne prestizni. Nechapou proc bych takovy business mel…


Komentáře

(nezobrazuje se)